Geçmişten bugüne kadar sürekli olarak yeniliğe ihtiyacı olan toplumda birçok araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda geliştirilen endüstriyel otomasyon sistemleri, özellikle sanayi devriminden sonraki ikinci büyük adımdır. Herhangi bir iş sektöründe insan gücünün yerini alabilen Endüstriyel Otomasyon sistemlerinde robotlar, bilgisayarlar ve bilgi teknolojileri gibi önemli kontrol sistemleri sanayide kullanılmaktadır. Bu sayede bütün üretim süreçlerinde kalite ve esnekliğin artırılması sağlanır.
Büyük çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmış olan Endüstriyel Otomasyon sistemlerinin ilk amacı, 24 saat çalışan sistemler ile üretimi artırmak ve bu sayede personel giderlerinden kar elde etmekti. Ancak günümüzde kullanılan endüstriyel otomasyon sistemleri ile üretim sürecinde esneklik ve kaliteyi artırmak amaçlanmaktadır.
Endüstriyel otomasyonun avantajları
Endüstriyel otomasyon, birçok sektörün ve şirketin iş yapma şekillerini değiştirdi. Günümüzde hemen her büyük şirkette bir tür otomatik ekipmanın, cihazın veya yazılımın bir işi tamamen üstlendiğini görebilmek mümkün. Başlangıç aşamalarındaki şüphelere rağmen, endüstriyel otomasyon teknolojilerinin hem işletmeler hem de tüketiciler için çok faydalı olduğu artık su götürmez bir gerçek. Endüstriyel otomasyonun en yaygın avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Endüstriyel otomasyon hangi sektörlerde kullanılıyor?
Endüstriyel otomasyon pazarı yeni ürün ve çözümlerle gelişiyor. Kazandığı yeni işlevler sayesinde çeşitli sektörlerde benimsenen farklı iş modellerine uygulanabilir hale geliyor.
Endüstriyel otomasyon üretim hızlarını ve verimliliği artırırken maliyetleri düşürmeyi amaçladığından, genellikle büyük şirketler ve fabrikalar tarafından tercih ediliyor. Ancak bazı küçük ve orta ölçekli işletmeler de spesifik endüstriyel otomasyon uygulamalarından yararlanabilir.
Günümüzde otomasyon yazılımları ve ekipmanları aşağıdaki endüstrilerin ilgili süreçlerinde yaygın olarak kullanılıyor: