Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terimdir. Sanayi 4.0, üretim teknolojilerinde mevcut otomasyon ve veri alışverişi eğilimine verilen bir isimdir. Siber-fiziksel sistemler, nesnelerin interneti, bulut bilişim ve bilişsel bilgi işlem içerir. Endüstri 4.0 genel olarak dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılır.
Endüstri 4.0 denince ilk akla gelen “akıllı fabrika” terimi oluyor. Modüler yapılandırılmış akıllı fabrikalarda, siber-fiziksel sistemler fiziksel süreçleri izler, fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturur ve merkezi insan olmayan kararlar alır. Nesnelerin İnterneti üzerinden, yani işletmedeki elektronik cihazların birbirleri ile haberleşmesi ile, kullanılan hem dahili hem de kurumsal hizmetler arasında gerçek zamanlı olarak veri akışı kurulur ve süreçlerin durmadan devamlılığı sağlanır.
İşletmenizde kuracağınız güçlü bir Endüstri 4.0 stratejisi ile sahip olacağınız öncelikli özellikler şunlardır: yüksek esnekliğe sahip yani seri üretim koşulları altında ürünlerin güçlü şekilde özelleştirilmesi, yenilikçi otomasyon teknolojisi, gittikçe karmaşıklaşan işlerde, kendini sürekli iyileştiren optimizasyon ve yeniden yapılandırma.
Endüstri 4.0 İlk Nerede Kullanılmıştır?
Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı’nda kullanılmıştır. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti’ne sunmuştur. 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı’nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.
Endüstri 4.0'ın Kullandığı Teknolojiler
Endüstri 4.0, günümüzde birçok güncel teknolojilerle entegre olabilir. Bunlardan bazıları; büyük veri ve analitik, yapay zeka ve makine öğrenimi, makineden makineye ve IoT ağları, dokunmatik ve sesli arayüzler ve artırılmış gerçeklik sistemleri, gelişmiş robotik ve katmanlı üretim ve IIoT ve sensörlerin yaygın kullanımıdır.
Endüstri 4.0'ın Faydaları Nelerdir?
Endüstri 4.0, onu tam olarak uygulamayı seçen kuruluşlara sayısız fayda sağlar. Bu faydaların birçoğuna hemen hemen hergün teknoloji haberlerinde rastlamak mümkündür. Bu faydalardan biri, Endüstri 4.0 konseptlerinin müşterilerin bir ürünü gerçekten nasıl kullandığını ve nasıl kullanılmasının beklendiğini görmelerini sağlayabilmesidir. Diğer bir fayda ise sensör verilerinin bir kuruluşun üretim sürecini gerçek zamanlı olarak izlemesine yardımcı olabilmesidir. Bu veriler daha sonra sürecin nerede iyileştirilebileceğini belirlemek için dijital bir simülasyonla karşılaştırılabilir. Bazı kuruluşlar, Endüstri 4.0 kavramlarını çalışan eğitim süreçlerine de uygulamıştır.
Bu eğitim programları, çalışanlara makinelerin nasıl çalıştırılacağını ve çalışanın fabrika sahasına girmesine izin verilmeden önce güvenli olmayan uygulamalardan nasıl kaçınılacağını öğretmek için artırılmış gerçeklik kullanır. Böylelikle bu kuruluşlar hem üretim hem de iş sağlığı ve güvenliği konularında atılım yakalar. Hatta bazı kuruluşlar artırılmış gerçeklik tabanlı eğitimi yangın söndürme ve ilk yardım gibi diğer alanlarda da kullanır. Endüstri 4.0'ın benimsenmesinden önce, endüstriyel makinelere üretici tavsiyelerine göre servis veriliyordu. Ancak Endüstri 4.0, makinelerin sağlığını sürekli olarak izleyen sensörlerle donatılmasını sağlamıştır. Bu durum, kuruluşların sorunları ortaya çıkmadan önce tahmin etmelerini ve proaktif olarak düzeltici önlemler almalarını sağlar. Hatta bazı durumlarda makine otomatik olarak yedek parça siparişi verebilir. Bütün bunlar birlikte bir kuruluşun üretim sürecini kesintiye uğratan maliyetli bir kesintiden kaçınmasına yardımcı olabilir.
Endüstri 4.0 kavramlarını uygulamanın bir başka avantajı da, fabrika ortamında kullanılan dijital teknolojinin arka uç kurumsal veri sistemlerine bağlı olması nedeniyle, üretim süreciyle ilişkili veriler üzerinde büyük veri analitiğinin gerçekleştirilmesine olanak sağlamasıdır. Bu tür analitikler, kuruluşun eğilimleri belirlemesine ve nihayetinde daha karlı hale gelmesine yardımcı olabilecek içgörüler kazanmasına yardımcı olabilir.